2.1.1.5 Hybride org.vormen

Een hybride organisatie (HO) combineert de functionaliteiten van overheid, markt en maatschappij en vertoont de kenmerken van zowel professionele overheidsbureaucratieën als van private ondernemingen (Karré). Op die manier kan men intern ontschotten en synergie ontwikkelen. Extern kan men veel flexibeler inspelen op de snelle ontwikkelingen, zoals die vooral op het gebied van ICT, globalisering etc. plaatsvinden. Aangezien er ook mogelijke risico’s kleven aan HO, zoals corruptie en gesjoemel met kernwaarden (culturele vervuiling) is het zaak HO’s zorgvuldig vorm te geven.   

Hoe doe ik dat? 

  1. U onderscheidt een aantal dimensies waarop organisaties in het continuüm tussen agency (taakorganisatie) en enterprise (onderneming) kunnen worden geplaatst, zoals structuur & activiteiten, strategie & cultuur, governance & politiek, de zogenaamde H-dimensies 
  2. U geeft aan waar uw organisatie staat in dezen, al of niet met behulp van een spinnewebdiagram, u positioneert
  3. U onderkent dat hybride organisaties voors en tegens kennen, zoals bijv. verbeteringen in financiële positie, maar ook het risico op concurrentievervalsing en taakverwaarlozing. U zoekt naar balans.

Meer weten? Zie Groeperen